Joel Haahtela kertoo kirjastaan ”Tähtikirkas, lumivalkea”

Joel Haahtela Kuva Jukka MykkŠnen 2006

Joel Haahtela
Kuva Jukka Mykkänen / Otava 2006

Tikkurilan kirjaston lukupiirissä 8.9. klo 18 pujahdetaan kirjailijan nahkoihin, kun Joel Haahtela kertoo kirjailijantyöstään ja vuonna 2013 ilmestyneen romaaninsa ”Tähtikirkas, lumivalkea” vaiheista. Toiselta ammatiltaan Joel on psykiatri, ja hän uskoo ammatin heijastuvan myös omaan kaunokirjalliseen tuotantoonsa. Kirjailijana hän on oman tiensä kulkija. Kriitikoiden mielestä hänen omaleimaiset teoksensa edustavakin eurooppalaista romaanikirjallisuutta.

Illan romaanissa ” Tähtikirkas, lumivalkea” Joel antaa äänen suomalaiselle ylioppilaalle, joka vuonna 1889 joutuu pakenemaan Pariisiin kotimassaan syntynyttä skandaalia. Yksinäinen nuori mies purkaa tuntojaan päiväkirjaan aivan kuin hän puhelisi hiljaa kotimaahan jääneelle rakastetulle. Kauniista, unenomaisesta tekstistä paljastuu lahjakkaan nuorukaisen sisäinen maailma. Päiväkirjan sävy muuttuu vuosien kuluessa miehen työskennellessä ranskalaisen lehden ulkomaantoimittajana Berliinissä ja Kaukoidässä. Mutta mitä miehelle tapahtuu vuonna 1936? Miten 1930-luvun eurooppalaiset aatevirtaukset vaikuttavat ulkoisesti menestyvään, mutta sisäisesti hauraaseen kosmopoliittiin?

Lukupiirikirjan voit noutaa Tikkurilan kirjaston palvelutiskiltä tai varata sen osoitteesta www.helmet.fi.

Lämpimästi tervetuloa mukaan myös uudet lukupiiriläiset!

| Tallennettu kategorioihin lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Tikkurila, Vantaa | Jätä kommentti

Lumon kirjaston novellikoukku

Novellikoukussa sukelletaan tarinoiden maailmaan ja neulotaan yhdessä!

Lumon kirjaston novellikoukku järjestetään syksyllä 2016
seuraavina keskiviikkoina klo 18.00 – 19.30:Novellikoukku nostokuva

21. syyskuuta
19. lokakuuta
16. marraskuuta

Tule mukaan oman neuletyösi kanssa, neulo langoistamme hyväntekeväisyyskohteisiin tai istahda ihan vain kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Tarinoissa on taikaa! Tarjolla kahvia ja teetä.

Novellikoukusta tiedotetaan lukupiiri.netin lisäksi Lumon kirjaston Helmet-sivuilla ja Lumon kirjaston Facebook-sivuilla, käy tykkäämässä! Lisätietoja Lumon kirjastosta Eijalta, eija.kylanpaa@vantaa.fi tai p. 09 8393 2127.

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumo, Lumon kirjasto, neulepiiri | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 13.9.2016

13.9. Fabio Geda: Krokotiilimeri (Otava, 2012)

Krokotiilimeri

Myös e-kirjana

Krokotiilimeri on tositarina kymmenvuotiaan afgaanipojan pakomatkasta Eurooppaan. Enaiat herää eräänä aamuna ja huomaa äidin olevan poissa. Äiti on päättänyt palata kotiin muiden lasten luo ja niin Enaiat on aivan yksin maailmassa. Äiti on kuitenkin ennättänyt neuvoa poikaansa pysymään erossa huumeista, tarttumasta aseisiin ja olemaan varastamatta. Näin alkaa pojan vuosia kestävä matka kohti unelmien Eurooppaa. Matkallaan Enait kohtaa niin hyviä kuin pahojakin ihmisiä ja elämä laittomana siirtolaisena Euroopassa on kovaa.

Kuukauden kirjaa voi itse varata HelMetistä tai noutaa Lumon kirjastosta. Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua ja kirjasto tarjoaa kahvit.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Eija Kylänpää
09 8393 2127
eija.kylanpaa(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumo, Lumon kirjasto | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Hakunilan lukupiiri elokuussa

Heinäkuun lukupiiritapaamisessa Terttu Lensun Mummo vastaan muu maailma herätti suurimmassa osassa lukupiiriläisiä ihastusta. Juttukokoelman tarinoita pidettiin suurimmaksi osaksi hauskoina ja nopealukuisina. Melkein kaikkiin asioihin pystyi sanomaan, että ”noinhan se on”. Tarinoiden maailma avautui tuttuna, ja teksti oli terävää suomalaisen yhteiskunnan ja elämisen tarkastelua. Erään lukupiiriläisen mielestä kaikkien tulisi lukea tämä kirja, varsinkin nuorten.

Soraääniäkin tietysti kuului, kirjaa ei pidetty mitenkään erikoisena ja siitä ei jäänyt oikein muistikuvia. 
 
ArneElokuun lukupiirikirjaksi valikoitu Arne Nevanlinnan omaelämäkerrallinen esseekokoelma Arne : oman elämän kintereillä. Lukupiirikirjan voi noutaa itsepalveluvaraushyllystä kohdalta Lukupiiri ja lainata omalle kortille. Tapaamme elokuussa ke 3.8. klo 13-14.30 kirjaston monitoimitilassa. Tai allekirjoittanut on silloin lomalla ja lukupiiriä tulee vetämään Sani. Tervetuloa mukaan vanhat ja uudet lukupiiriläiset!

Lisätietoa lukupiirin toiminnasta:
Paula Puustinen (lomalla 1.8.-28.8.)
puh. 09 839 30805
paula.puustinen(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kaunokirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Hakunilan lukupiiri heinäkuussa

Heinäkuun helteitä odotellessa naputtelen lukupiiriläisten mietteitä kesäkuun kirjasta, joka oli Satu Taskisen yhden päivän romaani Katedraali. Kirjan nimi herätti joissain vähän ihmetystä, mutta sitten mietittiin sen olevan vertauskuva ihmisestä. Osa lukupiiriläisistä ei jaksanut lukea kirjaa, se tuntui sotkuiselta ja siinä oli asiaankuulumattomia juttuja. Jollekin kirjan lukeminen oli tuntunut pakkopullalta, koska kirjassa ei ollut mitään yhtymäkohtia omaan elämään. Tekstiä moitittiin sanahelinäksi ja höpötykseksi, ja kirjan sisaruksilla tuntui olevan todella outo suhde toisiinsa.

Toisaalta kirjasta myös pidettiin. Tarina sai täysin otteeseensa, ja se herätti ajatuksia. Osalle lukijoista yhtymäkohtia omaan elämään löytyi. Tilanteet kirjassa olivat tarkkaan ajoitettuja, kirjailija käytti paljon vertauskuvia, joka toi tarinaan kerroksellisuutta ja monipuolisuutta.

Heinäkuun kirjaksi lukupiiriläiset valitsivat Terttu Lensun pakinakokoelman Mummo vastaan muu mailma. Lukupiirikirjan voit noutaa varaushyllystä kohdalta Lukupiiri ja lainata omalle kortillesi. Heinäkuussa tapaamme ke 6.7. klo 13-14.30 kirjaston monitoimitilassa. Mummo_vastaan_muu_maailma-300x450Tervetuloa mukaan, vaikka kirjaa et olisi lukenutkaan!

Lisätietoja lukupiirin toiminnasta:

Paula Puustinen
puh. 09 8393 0805
paula.puustinen(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lumon lukupiiri syksyllä 2016

Lumon lukupiiri kokoontuu Satunurkassa kuukauden toisena tiistaina klo 12-14.

Lumon lukupiirin syksyn 2016 ohjelma:

13.9. Fabio Geda: Krokotiilimeri (Otava, 2012)

11.10. John Boyne: Tarkoin vartioitu talo (Bazar, 2011)

8.11. Jhumpa Lahiri: Kaima (Tammi, 2014)

13.12. Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa (Otava, 2008)

Kuukauden kirjaa voi itse varata HelMetistä tai noutaa Lumon kirjastosta. Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua ja kirjasto tarjoaa kahvit.

Lisätietoja lukupiiristä saat Lumon kirjastosta Eijalta, eija.kylanpaa(at)vantaa.fi tai p. 09 8393 2127.

Tervetuloa!

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumo (Korso), Tapahtumat, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Hakunilan Murharyhmä retkeili Helsinkiin 11.5.2016

Tällä kertaa teimme jotain rajoja rikkovaa! Lähdimme tutustumisretkelle Amos Andersonin taidemuseossa olevaan Helsinki Noir -näyttelyyn, joka on aivan ehdoton retkikohde kaikille jännityskirjallisuudesta kiinnostuneille. Onneksi saimme äänestettyä muut opastetulle kierrokselle osallistuneet ihmiset kumoon, joten pääsimme nauttimaan oppaan kertomuksista juuri tähän uudenlaiseen näyttelyyn liittyen. Kirjailija Susanna Luojus on kirjoittanut näyttelyä varten tarinan, jonka avulla näyttelyvieras voi osallistua rikosdraamaan ja sen kulkuun. Näyttelyssä on luonnollisestikin esillä taideteoksia, mutta näyttelytilaan on myös lisätty ääniefektejä, jotta katsoja voisi tuntea olevansa 1930 -luvun Helsingissä.
”Murhislaiset” pitivät kovasti näyttelystä ja ainakin minua itseäni kiinnostaisi mennä näyttelyyn uudelleen. Saapa nähdä tarttuuko joku ”meikäläisistä” museon järjestämään kirjoituskilpailuun, jossa etsitään tarinaan toisenlaisia ratkaisuja.

Tutustu näyttelyyn tarkemmin oheisesta linkistä:

http://amosanderson.fi/fi/nayttelyt/helsinki-noir/

Kesäkuussa thumbnail_Hautamäki Ata käsittelemme Ata Hautamäen kirjaa ”Siell´on hieno hietakehto”, jonka voit hakea luettavaksesi Hakunilan kirjaston varaushyllystä Murharyhmän kohdalta.
Huomioi myös, että Ata Hautamäki tulee vieraaksemme, joten nyt, jos koskaan kannattaa tulla paikalle!

Itse myönnän olevani luopio… katoan ensin lomalle ja sitten vuorotteluvapaalle. Kesäkuussa minua sijaistaa Paula Puustinen, joka on jo konkari lukupiirien vetämisessä. Syyskuusta eteenpäin ohjaksissa on Penita Hiltunen. Itse palaan kulmille taas tammikuussa 2017.
Mukavaa kesää ja syksyä kaikille!

Tap(a)atte taas seuraavan kerran 8.6.2016 klo 17.30 – 19.00 tuttuun tapaan Hakunilan kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa sekä uudet että vanhat dekkaristit!

Lisätiedot (6.6.2016 asti):

Laura Aaltonen
09 83930805
laura.aaltonen@vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Hakunilan lukupiiri kesäkuussa

Lukupiiriläisten kanssa sovimme, että tapaamisia jatketaan entiseen malliin ilman taukoja. Seuraavan kerran tapaamme ke 1.6. klo 13-14.30 entiseen malliin kirjaston monitoimitilassa. Kesäkuun kirjaksi kattauksesta valitiin Satu Taskisen Katedraali.

katedraaliToukokuun lukupiirissä käsittelyn alla oli Ari Wahlstenin Jobikirja. Ja aika monelle lukupiiriläiselle kirjan lukeminen olikin melko työlästä. Pari lukupiiriläistä oli jättänyt lukemisen kesken eivätkä aiokaan lukea kirjaa loppuun. Heidän mielestään teoksen kielenkäyttö tympäisi, ja vaikka tarina olikin kirjoitettu ”huumorilla”, niin miksi kielen piti olla niin roisia.

Erään lukupiiriläinen mietti, kuvasiko kirjailija tarinassa omia kokemuksiaan. Hänen mielestään särmikkäistä asioista kerrottiin hauskasti, mutta loppu meni Jallu-osastolle. Muutaman mielestä alku oli hauska ja kieli sujuvaa, mutta loppua kohden Ironinen ote elämään muuttui kuitenkin kavereiden halveksunnaksi.

Pääasiassa kirjoitustyyliä pidettiin sujuvana ja kirja oli helppo lukea, ei rasittanut päätä. Osaa roisi kieli häiritsi, osaa ei.

Mutta kesäkuussa tapaamme! Tervetuloa mukaan, vaikka kirjaa et olisi ehtinyt lukeakaan. Lukupiirikirjan voi muuten noutaa itsepalveluvarauhyllystämme kohdalta Lukupiiri (ylähyllyllä), ja lainata omalle kortillesi.

Lisätietoja:

Paula Puustinen
paula.puustinen(at)vantaa.fi
puh. 09 839 30805

 

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 10.5.2016

10.5. Pauliina Susi: Takaikkuna (Tammi, 2015)

Takaikkuna

Myös e-kirjana

Kevään viimeisenä kirjana luettiin Pauliina Suden romaani Takaikkuna. Lukupiiriläiset kokoontuivat aluksi keskenään ruotimaan kirjaa ja sen jälkeen meillä oli vieraanamme itse kirjan kirjoittaja. Lukupiiriläisten mielipiteet kirjasta olivat tällä kertaa melko samanlaisia.

Kirjassa sukelletaan bittiavaruuteen ja nettistalkkaukseen. ”Olisiko aihetta päivittää yksityisasetuksia, kun koko ajan on tunne, että joku tarkkailee salaa eivätkä aikeet aina ole hyväntahtoisia”, ajattelee yksinhuoltajaäiti Leia Laine. Leia joutuu kohtaamaan netin raadollisimman puolen, kun hän ottaa vetääkseen hankkeen, jonka tarkoituksena on tarjota tukea miehille, jotka käyttävät prostituoitujen palveluja. Leia on kutsuttu TV:n keskusteluohjelmaan haastateltavaksi projektista ja heti ohjelman jälkeen hän alkaa saada nimettömiä törkyviestejä puhelimeensa. Saa hän toki kannustavaakin palautetta ja kaveripyyntöjä Facebook-tililleen. Sosiaalisen median reaaliaikaisuus tuo oman ahdistavan tunnelmansa kirjaan, miten helppoa onkaan levittää viestiä eteenpäin.

Muutamat lukupiiriläiset pitivät kirjan alkua hyvin tietotekniikkakeskeisenä ja siksi hieman tylsänä. Teksti kuitenkin tempaisi jossakin vaiheessa mukaansa ja loppua kohti jännitys tiheni. Lukijoiden mielestä juoni oli dekkariin sopiva. Kirja oli mielenkiintoinen ja siinä liikuttiin monella eri tasolla, joita jäi miettimään.

Kirjan aihetta pidettiin hyvin ajankohtaisena kuvauksena tästä ajasta. Vihapuheet leviävät sosiaalisessa mediassa ja nuoriso viettää siellä kaiken aikansa. Lukupiirissä todettiin, että on kuitenkin kiva oppia nuorten kieltä. Osa lukupiiriläisistä kertoi olevansa yhtä tumpelo tietokoneen kanssa kuin Leia, jonka vastapuolena kirjassa esiintyi tietokonenörtti Land-o ja jonka tekemiset sopivat hyvin tarinaan. Leian TV-esiintymisen jälkeen Land-o aloittaa todellisen painajaisen Leian elämässä, bussikortti lakkaa toimimasta, pankkitili tyhjenee ja identiteetti katoaa. Yksimielisesti kauhisteltiin tämän päivän vaaroja ja nettimaailmassa esiintyvää ilkeyttä ja pahuutta.

Joiltakin lukijoilta jäi hämärän peittoon, mitä kirjassa esiintyvät miehet tavoittelivat, oliko kyseessä raha ja kiristys. Yhden lukijan mielestä nörtin ainoana tavoitteena oli vain raja-aitojen ylitys netissä. Lukupiiriläiset pohtivat kirjan henkilökaartia ja heidän persooniaan. Kirjan alussa hyviksenä pidetty henkilö paljastuikin myöhemmin pahikseksi. Joidenkin mielestä Leia tuntui aluksi fiksulta ja vahvalta naiselta, joka kuitenkin heittäytyi hetkessä avuttomaksi. Ministeri Tarmo Häkkilää pidettiin hyväuskoisena maalaisena ja kummasteltiin, miksi hän oli mennyt avautumaan liikaa avustajalleen. Leian tytär, Viivi puolestaan oli lukupiiriläisten mielestä melko kypsä ikäisekseen juoniessaan asioita ja loppujen lopuksihan Viivi paljastui koko sotkun käynnistäjäksi.

Lukijat miettivät kirjailijan viittauksia Hitchcockin Takaikkunaan ja StarWarsiin. Viittauksiin saatiin selitykset kirjailijavieraalta. Pauliina Susi kertoi, että Hitchcockin Takaikkuna tuli hänelle mieleen, kun Leia istui jalka paketissa asunnossaan. Yhtäläisyydet StarWarsiin juontavat Pauliina Suden nuoruuteen ja hän kertoi olleensa vankka StarWars-fani teininä.

Yli viisisataasivuinen järkäle on nopealukuinen ja pitää lukijan otteessaan loppuun saakka.
Eräs lukupiiriläinen totesi, että tämä oli aikuisten satu, johon saatiin kaunis loppu. Kirjan kansi miellytti lukijoita, joiden mielestä se oli upea ja aiheeseen sopiva.

Toinen tunti lukupiiritapaamisesta oli varattu kirjailijavierailuun, johon osallistui lukupiiriläisten lisäksi muita kirjaston asiakkaita. Pauliina Susi kertoi meillä mielenkiintoisia asioita omasta työstään ja Takaikkuna-projektista, joka kaikkineen kesti 6-7 vuotta ja siitä viimeiset kaksi vuotta olivat olleet varsinaista kirjoitusprosessia. Keskustelu kirjailijan kanssa oli vilkasta ja vierailla riitti kysyttävää viime minuuttiin saakka.
Suuret kiitokset vielä kirjailija Pauliina Sudelle ja häntä kuuntelemassa olleelle yleisölle!

Lisätietoja:
Eija Kylänpää
09 8393 2127
eija.kylanpaa(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumo (Korso) | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 12.4.2016

12.4. Guthrún Eva Minervudottir: Nukentekijä (Atena, 2010)

Islantilainen kirjailija Guthrún Eva Minervudottir vie lukijan outoon maailmaan kirjassaan Nukentekijä.

NukentekijäKirjan päähenkilöt Sveinn ja Lóa kohtaavat sattumalta, kun Lóan autosta puhekaa rengas Sveinnin talon lähistöllä. Sveinn on nukentekijä, joka valmistaa yksilöllisiä seksinukkeja yksinäisille miehille. Lóa on hermoromahduksen partaalla oleva yksinhuoltajaäiti, joka yrittää selvitä elämässä anoreksiaa potevan tyttärensä kanssa.

Keskustelun avaukseksi lukupiirissä muisteltiin syytä, miksi juuri tämä kirja valittiin lukupiirikirjaksi. Muistikuvaksi täsmentyi tarkoitus perehtyä Pohjoismaisiin kirjailijoihin, ja erityisesti haluttiin tutustua Islantiin ja islantilaisuuteen kaunokirjallisuuden kautta. Avasiko juuri tämä kirja ja kirjailija islantilaista elämäntapaa, jäi lukupiirille hämäräksi. Oletettiin, että kirjan tapahtumat ja henkilöt eivät mitenkään erityisellä tavalla ilmentäneet tyypillistä islantilaisuutta. Sen sijaan luonnon vaikutusta ihmisten elämään pidettiin todellisena. Puhjennut myrsky lopettaa ihmisten kiireet ja määrittelee heidän olinpaikkansa myrskyn laantumiseen saakka, sattuipa se sitten olemaan vaikka vieraan ihmisen koti. Kirjailija luonnollisesti käytti luonnonoikkua hyväkseen edistääkseen tarinan juonikkuutta.

Kirjan aihe ja takakannen lupaus ”elävä kertomus siitä, miten eriskummallisiksi ihmissuhteet voivat muodostua, miten on helpompi lähestyä silikoninukkea kuin toista ihmistä ja miten eloton nukke ei kuitenkaan voi koskaan korvata lihaa ja verta”, ei kattanut lupaustaan. Kirjan ihmiset olivat omituisia hahmoja, joita oli hankala käsitellä ja ymmärtää. Kerrontaa pidettiin pinnallisena ja välillä piinaavan junnaavana. Lukemista tai asioiden ymmärtämistä ei helpottanut sekään, että kirjan tapahtumia kuvattiin vuorotellen kahden kokijan silmin. Myös kirjan suomentajan osuutta tekstin sujumattomuuteen ja epätarkkuuksiin epäiltiin.

Tarinan punaisena lankana nähtiin äidin tuska ja hätä sairaan lapsen puolesta, yksinäisyys, kohtaamattomuus ja yhdessä elämisen vaikeus, jotka vaikuttavat yleismaailmallisilta ilmiöiltä riippumatta ajasta ja asuinpaikasta.

Vaikka Nukentekijä ei lukijoitaan juuri vakuuttanut, hyvänä asiana pidettiin lukupiirin tuomaa lukemisen velvoitetta: tuleehan luetuksi kirja, johon ei omien mielihalujensa ohjaamana tarttuisi. Kirjan avulla voi mennä uuteen ja itselle outoon maailmaan, olla siellä hetken ja tulla pois, vallankin jo oleminen siellä ei miellytä. Myös kirjojen maailmassa on hyvä joskus piipahtaa mukavuusalueensa ulkopuolella.

Maija Kantola
erikoiskirjastovirkailija
maija.kantola(at)vantaa.fi

 

| Tallennettu kategorioihin Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumo (Korso), Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti