Kesäkuun lukupiiri Hakunilan kirjastossa

Hakunilan kirjaston lukupiirissäkin odotellaan jo kesää ja kärpäsiä, vaikka kovin nuo raekuurot alkavat viedä uskoa lämpimästä kesästä. Ehkä kuitenkin on vain parempi suhtautua asiaan naurulla kuten meteorologi Pekka Pouta, ja käpertyä sohvan nurkkaan hyvän kirjan kanssa!

Hakunilan lukupiiriläiset lukivat toukokuun kirjana Mereta Mazzarellan teoksen Sielun pimeä puoli. Teos herätti lukupiiriläisissä paljon ajatuksia. Koko aikausi tuli tutuksi aivan eri tavalla tämän kirjan kautta. Lukupiiriläisten mielestä tämä vaatisi ”pysähtelevää” lukemista. Mazzarellan kirjoitustapaa kiiteltiin, se on kuin ”helinää”. Osa lukupiiriläisistä taas ei pitänyt kirjasta lainkaan, brittiläiseen elämäntyyliin ei päässyt oikein sisälle.

Kesäkuussa lukupiiriläiset pääsevät keskustelemaan Susan Abulhawan romaanista Sininen välissä taivaan ja veden, joka on koskettava kertomus kahden maan ja yhden perheen kohtalon vaiheista. Poliittinen historia ja yhden perheen vaiheet kietoutuvat kohtalokkaalla tavalla yhteen.

Kesäkuussa tapaamme keskiviikkona 7.6. klo 13-14.30 kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa mukaan, vaikka et olisi kirjaa ehtinyt lukeakaan!

Lisätietoja:
Paula Puustinen
erikoiskirjastonhoitaja
paula.puustinen(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , | Jätä kommentti

Hakunilan Murharyhmässä Boris Akuninia ja Erikoistehtäviä 12.4.2017

Tällä erää työn alla oli Boris Akuninin historiallinen dekkari Erikoistehtäviä, jossa oli samoissa kansissa kaksi hyvin erilaista pienoisromaania.  Toinen tarinoista oli kepeä, hauskasti kirjoitettu  Patasotilas ja toinen verinen sekä karmiva Somistaja. Kirja jakoi jälleen kerran mielipiteitä. Jollakin  teos jäi kesken, toinen taas arveli lukevansa samalta kirjailijalta jotain muutakin. Mutta tarinoissa jännitys säilyi loppuun asti! Kirjan varsinainen päähenkilö, salapoliisi Erast Fandorin, jäi hahmona etäiseksi, mutta toinen  päähenkilö, apuri Anisi Tjulpanov, koettiin sympaattisemmaksi ja läheisemmäksi.

Akunin, jonka oikea nimi on  Grigori Šalvovitš Tšhartišvili on käyttänyt myös nimiä Anna Borisova, Anatoli Brusnikin, Anna Borisova ja Akunin-Chkhartishvili. Hän on kirjoittanut aivan käsittämättömän paljon kaikenlaista kirjallisuutta. Ryhmämme meni aivan sekaisin yrittäessään pysyä kirjailijan kaikkien saavutuksien perässä. Keskustelun tuoksinassa opimme myös aivan uuden sanan: pensnee. Sana tulee ranskan kielestä pince-nez, joka tarkoittaa sangattomia silmälaseja, jotka puristetaan nenän varteen kiinni. Kiitos Google-haulle, tämäkin asia selvisi!

Seuraavana on vuorossa huomattavasti ohuempi kirja, Ismail Kadaren Seuraaja, jonka tapahtumapaikkana on Albania. Löydät  kirjan Hakunilan kirjaston varaushyllystä Murharyhmän kohdalta. Tapa(a)mme taas keskiviikkona 10.5. klo 17.30 – 19.00 Hakunilan kirjaston monitoimitilassa.
Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat dekkaristit!

Lisätiedot:
Laura Aaltonen
09 83930805
laura.aaltonen@vantaa.fi

 

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 9.5.2017

9.5.    Kilpi, Eeva: Kukkivan maan rannat.  (WSOY, 1960)

”Nuori tyttö menee lukioon toiselle paikkakunnalle ja muuttaa asumaan rukoushuonelle siellä vahtimestarina toimivan enonsa ja tämän vaimon luo. Tyttö alkaa seurustella. Kiltin tytön ihanteet törmäävät välillä todellisuuteen. Myös vanhemmalla parilla on omat ongelmansa.” (Sanojen aika)

Kuukauden kirjan voit varata itse HelMetistä tai noutaa Lumon kirjastosta. Lukupiiriin ei tarvitse ilmoittautua ja kirjasto tarjoaa kahvit.

Lukupiiri kokoontuu kuukauden toisena tiistaina klo 12.00 – 14.00 Lumon kirjaston Satunurkassa. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Heidi Kuutti

heidi.kuutti(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Tapahtumat | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lukuvinkkejä kesään

Tikkurilan kirjaston toukokuun lukupiirissä to 11.5. klo 18.00 keskustellaan kevään koskettavimmista romaaniuutuuksista.

Kirjaston hankintaosaston päällikkö Anna-Mari Rantala ja aineistovalinnoista vastaava Elina Räsänen esittelevät suosikkejaan ja vinkkaavat innoittavaa kesäluettavaa.

Illan keskustelukirjaksi Anna-Mari ja Elina ovat valinneet Maritta Lintusen Takapiru- novellikokoelman niminovellin Takapiru.

Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan ja poimimaan lukuvinkkejä!

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Tapahtumat, Tikkurila, Vantaa | Jätä kommentti

Toukokuun lukupiiri Hakunilan kirjastossa

Kirjan kansi Sielun pimeä puoliHuhtikuun lukupiirissä keskustelimme Terhi Rannelan romaanista Frau, joka käsitteli Reinhard Heydrichin lesken Lina Mannisen elämää. Romaani piti lukijat otteessaan, se oli hyvä ja nopeasti luettu kirja. Sen myötä tuli tietoiseksi uusista asioista. Erään lukupiiriläisen mielestä kirja ei ollut mitenkään nautittavaa luettavaa, vaikka hyvinkirjoitettu olikin. Keskustelimme paljonkin ihmisen raakuudesta toista ihmistä kohtaan, ja miten yhteiskunta muokkaa yksilöitään kulloisenkin moraalitason mukaiseksi. Teoksen teemat on hyvinkin vedettävissä nykypäivään.

Toukokuun lukupiirikirjaksi valikoitui Merete Mazzarellan Sielun pimeä puoli. Syvällinen mutta helppolukuinen teos herättää pohtimaan elämän ja ihmisyyden luonnetta. Mikä sai nuoren Mary Shelleyn luomaan esikoisromaaninsa kammottavan hirviön? Miksi Frankenstein on yhä ajankohtainen? Mikä tekee hirviöistä tärkeitä?

Toukokuun lukupiiri kokoontuu keskiviikkona 3.5.2017 klo 13-14.30 Hakunilan kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa mukaan, vaikka kirja olisi jäänyt lukemattakin!

Lisätietoja:
Paula Puustinen
paula.puustinen(at)vantaa.fi
puh. 09 839 30805

Muista myös muut lukupiirit, niiden kuulumisia voi lueskella osoitteessa lukupiiri.net

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , | Jätä kommentti

Huhtikuun lukupiiri Hakunilassa

Maaliskuussa tutustuimme William Faulknerin New Orleansin tarinoihin. Joidenkin lukupiiriläisten mielestä teksti on kaunista ja runollista, teksti väkevääkin. Toisten mielestä kirjoitustyyli ei iskenyt ja kyllästyttikin. Tarinat olivat kuitenkin yhteiskunnallisia, ja laittoivat ajattelemaan.

Huhtikuun kirjana Hakunilan lukupiirissä on Terhi Rannelan Frau. Romaanin päähenkilö Lina Heydrich, natsipyöveli Reinhard Heydrichin leski, on jo vanha nainen. Hän on päättänyt antaa elämänsä viimeisen haastattelun luotettavalle toimittajalle. Vuosikymmeniä hänen miehestään on kerrottu karkeita valheita, mutta nyt Lina kertoisi totuuden.

Huhtikuun lukupiiri kokoontuu keskiviikkona 5.4.2017
klo 13-14.30 kirjaston monitoimitilassa. Lukupiirikirjan voit noutaa itsepalveluvaraushyllystä kohdalta Lukupiiri ja lainata omalle kortillesi. Tervetuloa mukaan, vaikka kirjaa et olisi ehtinyt lukeakaan!

Lisätietoja:

Paula Puustinen
puh. 09 839 30805
paula.puustinen[at]vantaa.fi

Muista myös muut lukupiirit, tsekkaa osoite lukupiiri.net!

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Muistojen ilta

Tikkurilan kirjaston lukupiirissä 6.4. klo 18.00  keskustellaan muistoista ja niiden merkityksestä. Muistelemme yhdessä paikkoja, joissa olemme viihtyneet, paikkoja, joissa meillä on ollut erityisen hyvä ja kodikas olo. Jokainen iltaan osallistuva voi kertoa omista muistoistaan.

Iltaan varten voit valmistautua tekemällä kotona seuraavan harjoituksen:

Muistele koteja ja asuntoja, joissa elämäsi varrella olet asunut. Valitse niistä sellainen, jossa sinulla on ollut kodikas, hyvä olo. Rentoudu sitten hetki ja kuvittele liikkuvasi tuossa tilassa. Mitä tuoksuja, värejä, ääniä, tunnelmia aistit ympärilläsi. Mitä muistoja tuo paikka tuo mieleesi? Liittyykö siihen joku ihminen tai eläin?

Paikka, jossa sinulla on ollut hyvä olla, voi sijaita myös kesämökillä, puutarhassa tai luonnossa.

Illan keskustelukirjana on Hannu Mäkelän teos Muistan: elämän oppivuodet.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

| Tallennettu kategorioihin Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiirien tapaamiset, Tikkurila, Vantaa | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 11.4.2017

11.4.    Carpelan, Bo : Kesän varjot (Otava, 2005)

”Mattias Bergmark oli kahdeksanvuotias, kun hän kesällä 1944 tuli perheineen Helsingin pommituksia pakoon suvun vanhaan taloon. Lapsilla oli leikkinsä suuren talon loputtomissa huoneissa, mutta he vaistosivat myös aikuisten hädän ja huolen, kuvittelivat Karjalan kauheudet. Nyt, viisikymmentäviisi vuotta myöhemmin, Mattias palaa Bergiin ja tapaa velipuolensa Jonaksen, lapsuuden leikkitovereita sekä Sonja Rantalan, johon hän aikanaan oli pikkupojan ehdottomuudella rakastunut. Matka lapsuuden maisemaan herättää vanhassa miehessä kaukaisen sotakesän muistot, joista eräs, silloin viattomalta tuntunut, painaa häntä yhä. ”Olen pyrkinyt kuin pianonvirittäjä kuuntelemaan talon sisäisiä ääniä ja välittämään ne niin selvästi kuin mahdollista kahden kesän valon ja varjojen maisemissa, missä – toivottavasti – myös ei-sanotulla on tärkeä osuutensa”, Bo Carpelan sanoo. Carpelan on sukupolvensa keskeisiä runoilijoita sekä tunnustettu prosaisti ja kääntäjä.” (Otava)

Lukupiiriläisiin teki vaikutuksen kirjan erityisen vahva, samaan aikaan miellyttävä ja melankolinen tunnelma. Kertomusta kuvattiin runolliseksi. Kirjassa tunnelmointi menee selkeästi kertomuksen edelle ja eri aikatasot ja tilanteet limittyivät toisiinsa niin tiiviisti, että moni mainitsi niiden erottamisen olleen välillä hankalaa ja lukemisen vaatineen erityistä keskittymistä. Kirjassa esiin tulevat asiat on kuvattu melko ylimalkaisesti ja kirjailija on jättänyt monet tarinan yksityiskohdat vaille vastausta. Lukupiiriläiset kuitenkin pitivät siitä, että lukija sai mahdollisuuden käyttää omaa mielikuvitustaan kerronnan aukkojen täyttämiseen.

Sota-aikaa tarkastellaan kirjassa lapsen näkökulmasta. Lukupiiriläiset ihastelivat sitä, kuinka tarkkoja havaintoja 8-vuotias Mattias kirjassa teki. Myös sodan lapselle aiheuttamat pelot tulivat kirjassa vahvasti esille. Sodan traumojen nähtiin edelleen vaikuttavan myöhemmän aikatason ikääntyneen Matiaksen elämässä.

Kirja herätti lukupiiriläisissä syvällisiä pohdintoja muun muassa siitä, kuinka mielikuvat muuttuvat aikojen myötä ja aika kultaa muistoja – jos esimerkiksi palaisi lapsuuden maisemiin, näkisikö ne enää sellaisena kuin ne ovat muistoissa? Keskustelua syntyi myös siitä, miksi kuoleville annetaan lupauksia, joita ei enää ehditä toteuttaa. Yritetäänkö kenties antaa kuolevalle toivoa tai vain helpottaa omaa oloa? Myös Sonjan käytös tarinassa nousi keskustelussa esiin useampaan otteeseen. Sonjan nähtiin leikittelevän ihmisten tunteilla ja tällaisen käytöksen motiiveja pohdittiin jonkin verran. Kaikesta huolimatta ainoat asiat, mitkä vaikuttivat olevan Mattiakselle tärkeitä, olivat rakkaus Sonjaan ja Bergin talo.

Kirjasta löydettiin useita kantavia teemoja. Kirjan nähtiin käsittelevän yleisellä tasolla elämän kulkua, vanhenemista ja vanhan elämänmuodon katoamista. Toisena vahvana teemana pidettiin yksinäisyyttä – kaikki kirjan henkilöhahmot vaikuttivat hyvin yksinäisiltä. Kolmas kirjasta löydetty teema oli syyllisyys – Matias tunsi syyllisyyttä lapsena ymmärtämättömyyttään tekemästään paljastuksesta ja sen seurauksista.

Kaiken kaikkiaan lukupiiriläiset pitivät teoksesta suuresti ja sen luoma erityinen tunnelma nousi toistuvasti esiin keskustelussa. Osan mielestä kirja kannattaa lukea useampaan kertaan, koska heistä se on myöhemmillä lukukerroilla jopa nautinnollisempi lukuelämys.

Heidi Kuutti
heidi.kuutti(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, lukupiiri, Lumo, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Tapahtumat | Avainsanoina , , , , | 1 kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 14.3.2017

14.3. Hämäläinen, Helvi: Säädyllinen murhenäytelmä (WSOY, 1995)


”Tohtoripariskunnan säädylliseen koti-idylliin tunkeutuu julma salaisuus, toisaalla taidekriitikko pukeutuu intohimon narriksi narsistisen puolisonsa julmassa leikissä. Mutta sota asettaa aikakausien ja aatteiden välille rajan, jonka jälkeen elämää kuten puutarhoja on rakennettava uudelleen. Kerroksellisuudessaan ja viiltävässä ironiassaan Helvi Hämäläisen teospari on romaanitaidetta voimallisimmillaan: ikiaikaiset myytit ja nykyhetki kietoutuvat erottamattomalla tavalla toisiinsa ja tarkka psykologinen silmä paljastaa säälimättömästi tekojen alhaisimmat pyyteet. Näyttämöksi avautuvat 1930-1950-lukujen sivistyneistön helsinkiläiskodit ja kesähuvilat, joiden kuvaus on kulttuurihistoriaa, kuvataidetta ja runoutta. Kertojan esteetikon katse lipuu pitkin esineiden pintaa, tunkeutuu romaanihenkilön iholle tulkiten hienovaraisimmankin kasvolihaksen värähdyksen tai maalaa tunnetusta Kannaksen huvilasta ilmiömäisen rekonstruktion.” (WSOY)

Helvi Hämäläisen menestynyt romaani Säädyllinen murhenäytelmä näyttää, kuinka kaukana pikkuporvarillinen perheidylli oli todellisesta maailmasta toisen maailmansodan kynnyksellä. Romaani osoittaa, minkälaista kieroilua, vallankäyttöä ja tunteiden patoamista 1930-luvun helsinkiläisen sivistyneistön ja kulttuurivaikuttajien elämä sisälsi. Tohtorisperheen salaisuus piilotetaan säädyllisyyden sumuverhon taakse.

Kirja kertoo yläluokan piittaamattomuudesta ja henkilöiden henkilökohtaisista suhdekriiseistä. Kirjailija aiheutti aikansa kirjallisen skandaalin lainaamalla aiheensa kirjaansa säätyläispariskunnasta jonka Helvi Hämäläinen tunsi. Tarina minkä hän muotoili kirjaan elävästä elämästä. Kertoo tohtorista joka hairahtuu naapurin palvelustytön kanssa siveettömille poluille. Suhteesta syntyi lapsi, äiti menehtyi ja säätyläispariskunta adoptoi tytön itselleen. Kirjailija kuvaava henkisyys ja tarkka kuvallisuus sen hetkisestä maisemasta että miljööstä on tarkka. Helvi Hämäläinen oli tarkka muiden ulkonäöstä ja pukeutumisesta.

Mielenkiintoinen lukukokemus

Anneli Outinen

anneli.outinen(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Tapahtumat | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Niin se aika rientää… Murharyhmä Hakunilassa 8.2. JA 8.3.2017

”Huhhuh”, sanoi hän ja pyyhki hikeä otsaltaan. Tässä kirjastossa on menty aika haipakkaa, joten viime kuun teksti jäi kirjoittamatta. Mutta täällä ollaan taas! Tässä epistolassa käsitellään Murharyhmän kaksi viimeistä kokoontumista.

Torstaina 8.2. puhuimme Tapani Baggen kirjoittamasta Pikku enkelistä. Täytyy sanoa, että hämmästyimme kaikki, koska sen verran kapoisesta kirjasta riitti niin paljon tarinaa ja pohdittavaa. Toki kirjailijaesittelyynkin vierähti tovi, koska herra Bagge on kovin tuottelias ihminen! Seuraavaan päädyimme pohdinnoissamme: kirja todettiin helppolukuiseksi ja oli mukavaa, että rikos tapahtui heti kirjan alussa. Teosta luonnehdittiin jopa ”herttaiseksi, koska se ei ollut yhtään karmiva”. Toisaalta”pikku enkelin” merkitystä olisi voinut painottaa enemmän. Ryhmäläisiä sekoitti se, että kirjassa oli paljon henkilöitä / nimiä ja henkilöiden kommentit tuppasivat menemään sekaisin (”kuka olikaan taas kuka ja mitä se kuka sanoikaan ja miksi?”) Pohdittavana oli myös, että onko Pikku enkeli varsinaisesti dekkari vai pitäisikö se luokitella proosaksi? Tätä voi kukin lukija miettiä.

Seuraava kokoontuminen 8.3. olikin uudella tavalla jännittävä! Allekirjoittanut kupsahti petiin taudin kourissa, joten ryhmän vetäjänä toimi Murharyhmän jäsen Pirjo, Bonusjäsenenä ryhmässä oli ollut myös yksi kappale kissoja – joka kuvassa lukee ihan väärää kirjaa! Ronja-kissan läsnäolo ei tosin ihmetyttänyt ketään: olemmehan sentään lukeneet Lilian Jackson Braunin dekkareita, joissa toisena päähenkilönä on siamilais-kissa Koko.

Kuulin luotettavalta taholta, että Pirjo veti homman niin hyvin, että minua ei oikeastaan enää edes tarvita 😉 Taidanpa lähteä lomalle… 😀
Sitten itse asiaan: ryhmässä käsiteltiin Elina Pullin Tukkasurmaa. Pari poissaolijaa oli aiemmin avautuneet minulle: he eivät olleet pitäneet kirjasta ollenkaan. Paikallaolevat puolestaan olivat pitäneet kaikki. Päähenkilön sairauden kuvaus oli vaikuttava, tosin mietittiin oliko kirjoittaja itse ollut niin hyvässä kunnossa syöpähoitojensa jälkeen. Murhan miljöö todettiin mielenkiintoiseksi ja hauskana yksityiskohtana oli leipominen.  Kirjan sisältämät päiväkirjatekstit pysyivät arvoituksena loppuun saakka, mutta murhaaja oli arvattavissa. Ensidekkariksi tosi hallittu kokonaisuus. Kirjailijan muu tuotanto oli myös kiinnostavaa, hän on muun muassa kirjoittanut lapsille suunnattuja lauluja ja loruja, joista oli virinnyt lisäkeskustelua.

Huhtikuun kirjana on Boris Akuninin Erikoistehtäviä. Löydät  kirjan Hakunilan kirjaston
varaushyllystä Murharyhmän kohdalta. Tapa(a)mme taas – juuri ennen pääsiäistä – ke 12.4. klo 17.30 – 19.00 Hakunilan kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat dekkaristit.

Lisätiedot:

Laura Aaltonen
09 83930805
laura.aaltonen@vantaa.fi

 

 

 

 

 

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , , , , | Jätä kommentti