Huhtikuun lukupiiri Hakunilassa

Maaliskuussa tutustuimme William Faulknerin New Orleansin tarinoihin. Joidenkin lukupiiriläisten mielestä teksti on kaunista ja runollista, teksti väkevääkin. Toisten mielestä kirjoitustyyli ei iskenyt ja kyllästyttikin. Tarinat olivat kuitenkin yhteiskunnallisia, ja laittoivat ajattelemaan.

Huhtikuun kirjana Hakunilan lukupiirissä on Terhi Rannelan Frau. Romaanin päähenkilö Lina Heydrich, natsipyöveli Reinhard Heydrichin leski, on jo vanha nainen. Hän on päättänyt antaa elämänsä viimeisen haastattelun luotettavalle toimittajalle. Vuosikymmeniä hänen miehestään on kerrottu karkeita valheita, mutta nyt Lina kertoisi totuuden.

Huhtikuun lukupiiri kokoontuu keskiviikkona 5.4.2017
klo 13-14.30 kirjaston monitoimitilassa. Lukupiirikirjan voit noutaa itsepalveluvaraushyllystä kohdalta Lukupiiri ja lainata omalle kortillesi. Tervetuloa mukaan, vaikka kirjaa et olisi ehtinyt lukeakaan!

Lisätietoja:

Paula Puustinen
puh. 09 839 30805
paula.puustinen[at]vantaa.fi

Muista myös muut lukupiirit, tsekkaa osoite lukupiiri.net!

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Muistojen ilta

Tikkurilan kirjaston lukupiirissä 6.4. klo 18.00  keskustellaan muistoista ja niiden merkityksestä. Muistelemme yhdessä paikkoja, joissa olemme viihtyneet, paikkoja, joissa meillä on ollut erityisen hyvä ja kodikas olo. Jokainen iltaan osallistuva voi kertoa omista muistoistaan.

Iltaan varten voit valmistautua tekemällä kotona seuraavan harjoituksen:

Muistele koteja ja asuntoja, joissa elämäsi varrella olet asunut. Valitse niistä sellainen, jossa sinulla on ollut kodikas, hyvä olo. Rentoudu sitten hetki ja kuvittele liikkuvasi tuossa tilassa. Mitä tuoksuja, värejä, ääniä, tunnelmia aistit ympärilläsi. Mitä muistoja tuo paikka tuo mieleesi? Liittyykö siihen joku ihminen tai eläin?

Paikka, jossa sinulla on ollut hyvä olla, voi sijaita myös kesämökillä, puutarhassa tai luonnossa.

Illan keskustelukirjana on Hannu Mäkelän teos Muistan: elämän oppivuodet.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

| Tallennettu kategorioihin Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiirien tapaamiset, Tikkurila, Vantaa | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 11.4.2017

11.4.    Carpelan, Bo : Kesän varjot (Otava, 2005)

”Mattias Bergmark oli kahdeksanvuotias, kun hän kesällä 1944 tuli perheineen Helsingin pommituksia pakoon suvun vanhaan taloon. Lapsilla oli leikkinsä suuren talon loputtomissa huoneissa, mutta he vaistosivat myös aikuisten hädän ja huolen, kuvittelivat Karjalan kauheudet. Nyt, viisikymmentäviisi vuotta myöhemmin, Mattias palaa Bergiin ja tapaa velipuolensa Jonaksen, lapsuuden leikkitovereita sekä Sonja Rantalan, johon hän aikanaan oli pikkupojan ehdottomuudella rakastunut. Matka lapsuuden maisemaan herättää vanhassa miehessä kaukaisen sotakesän muistot, joista eräs, silloin viattomalta tuntunut, painaa häntä yhä. ”Olen pyrkinyt kuin pianonvirittäjä kuuntelemaan talon sisäisiä ääniä ja välittämään ne niin selvästi kuin mahdollista kahden kesän valon ja varjojen maisemissa, missä – toivottavasti – myös ei-sanotulla on tärkeä osuutensa”, Bo Carpelan sanoo. Carpelan on sukupolvensa keskeisiä runoilijoita sekä tunnustettu prosaisti ja kääntäjä.” (Otava)

Kirja noudettavissa kirjaston lukupiirihyllystä tai varattavissa Helmet-sivustolta.

Lisätietoja:

Heidi Kuutti
heidi.kuutti(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, lukupiiri, Lumo, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Tapahtumat | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 14.3.2017

14.3. Hämäläinen, Helvi: Säädyllinen murhenäytelmä (WSOY, 1995)


”Tohtoripariskunnan säädylliseen koti-idylliin tunkeutuu julma salaisuus, toisaalla taidekriitikko pukeutuu intohimon narriksi narsistisen puolisonsa julmassa leikissä. Mutta sota asettaa aikakausien ja aatteiden välille rajan, jonka jälkeen elämää kuten puutarhoja on rakennettava uudelleen. Kerroksellisuudessaan ja viiltävässä ironiassaan Helvi Hämäläisen teospari on romaanitaidetta voimallisimmillaan: ikiaikaiset myytit ja nykyhetki kietoutuvat erottamattomalla tavalla toisiinsa ja tarkka psykologinen silmä paljastaa säälimättömästi tekojen alhaisimmat pyyteet. Näyttämöksi avautuvat 1930-1950-lukujen sivistyneistön helsinkiläiskodit ja kesähuvilat, joiden kuvaus on kulttuurihistoriaa, kuvataidetta ja runoutta. Kertojan esteetikon katse lipuu pitkin esineiden pintaa, tunkeutuu romaanihenkilön iholle tulkiten hienovaraisimmankin kasvolihaksen värähdyksen tai maalaa tunnetusta Kannaksen huvilasta ilmiömäisen rekonstruktion.” (WSOY)

Heidi Kuutti
heidi.kuutti(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Lumo, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Tapahtumat | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Niin se aika rientää… Murharyhmä Hakunilassa 8.2. JA 8.3.2017

”Huhhuh”, sanoi hän ja pyyhki hikeä otsaltaan. Tässä kirjastossa on menty aika haipakkaa, joten viime kuun teksti jäi kirjoittamatta. Mutta täällä ollaan taas! Tässä epistolassa käsitellään Murharyhmän kaksi viimeistä kokoontumista.

Torstaina 8.2. puhuimme Tapani Baggen kirjoittamasta Pikku enkelistä. Täytyy sanoa, että hämmästyimme kaikki, koska sen verran kapoisesta kirjasta riitti niin paljon tarinaa ja pohdittavaa. Toki kirjailijaesittelyynkin vierähti tovi, koska herra Bagge on kovin tuottelias ihminen! Seuraavaan päädyimme pohdinnoissamme: kirja todettiin helppolukuiseksi ja oli mukavaa, että rikos tapahtui heti kirjan alussa. Teosta luonnehdittiin jopa ”herttaiseksi, koska se ei ollut yhtään karmiva”. Toisaalta”pikku enkelin” merkitystä olisi voinut painottaa enemmän. Ryhmäläisiä sekoitti se, että kirjassa oli paljon henkilöitä / nimiä ja henkilöiden kommentit tuppasivat menemään sekaisin (”kuka olikaan taas kuka ja mitä se kuka sanoikaan ja miksi?”) Pohdittavana oli myös, että onko Pikku enkeli varsinaisesti dekkari vai pitäisikö se luokitella proosaksi? Tätä voi kukin lukija miettiä.

Seuraava kokoontuminen 8.3. olikin uudella tavalla jännittävä! Allekirjoittanut kupsahti petiin taudin kourissa, joten ryhmän vetäjänä toimi Murharyhmän jäsen Pirjo, Bonusjäsenenä ryhmässä oli ollut myös yksi kappale kissoja – joka kuvassa lukee ihan väärää kirjaa! Ronja-kissan läsnäolo ei tosin ihmetyttänyt ketään: olemmehan sentään lukeneet Lilian Jackson Braunin dekkareita, joissa toisena päähenkilönä on siamilais-kissa Koko.

Kuulin luotettavalta taholta, että Pirjo veti homman niin hyvin, että minua ei oikeastaan enää edes tarvita 😉 Taidanpa lähteä lomalle… 😀
Sitten itse asiaan: ryhmässä käsiteltiin Elina Pullin Tukkasurmaa. Pari poissaolijaa oli aiemmin avautuneet minulle: he eivät olleet pitäneet kirjasta ollenkaan. Paikallaolevat puolestaan olivat pitäneet kaikki. Päähenkilön sairauden kuvaus oli vaikuttava, tosin mietittiin oliko kirjoittaja itse ollut niin hyvässä kunnossa syöpähoitojensa jälkeen. Murhan miljöö todettiin mielenkiintoiseksi ja hauskana yksityiskohtana oli leipominen.  Kirjan sisältämät päiväkirjatekstit pysyivät arvoituksena loppuun saakka, mutta murhaaja oli arvattavissa. Ensidekkariksi tosi hallittu kokonaisuus. Kirjailijan muu tuotanto oli myös kiinnostavaa, hän on muun muassa kirjoittanut lapsille suunnattuja lauluja ja loruja, joista oli virinnyt lisäkeskustelua.

Huhtikuun kirjana on Boris Akuninin Erikoistehtäviä. Löydät  kirjan Hakunilan kirjaston
varaushyllystä Murharyhmän kohdalta. Tapa(a)mme taas – juuri ennen pääsiäistä – ke 12.4. klo 17.30 – 19.00 Hakunilan kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat dekkaristit.

Lisätiedot:

Laura Aaltonen
09 83930805
laura.aaltonen@vantaa.fi

 

 

 

 

 

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kirjallisuus, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , , , , | Jätä kommentti

Maaliskuun lukupiiri Martinlaakson kirjastossa

Peter Sandström
29.2.2016

Martinlaakson kirjaston maaliskuun lukupiirissä vierailee kirjailija Peter Sandström, joka saapuu Martinlaakson kirjastoon kertomaan työstään ja teoksistaan.

Sandström on kirjoittanut mm. novellikokoelman Sinulle joka et ole täällä, sekä romaanit Valkea kuulas ja Laudatur. Valkea kuulas voitti Helmet-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016 ja Laudatur puolestaan Runeberg-palkinnon vuonna 2017.

Kirjailijavierailun järjestää Martinlaakson kirjallisuuspiiri Vantaan kaupungin tuella.

Tapahtumaan on maksuton pääsy, tervetuloa!

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Martinlaakso, Tapahtumat, Vantaa | Jätä kommentti

Runoja, runoja, runoja

Tikkurilan kirjaston maaliskuun lukupiirissä to 9.3. klo 18.00 vietetään runoiltaa lausuja Tiina Starckjohann-Merosen seurassa.

Tiina esittelee meille runoja, jotka ovat vuosien varrella häntä itseään ja hänen kuulijoitaan syvästi koskettaneet . Hän kertoo myös lausujantyöstään ja vaiheista, joita käy läpi ennen kuin kokee runojen olevan valmiita esitettäviksi.

Illan keskustelukirjaksi Tiina on valinnut Aale Tynnin runokokoelman Vuodenajat.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, Tikkurila, Vantaa | Jätä kommentti

Maaliskuun lukupiiri Hakunilassa

Paula ei ollut paikalla, joten lukupiirin vetäjäksi hyppäsi poikkeuksellisesti Murhiksen Laura.

Maaliskuun kirjaksi valittiin William Faulknerin New Orleansin tarinoita. Kyseessä on kirjailijan nuoruudenteos, joka koostuu lehtinovelleista, joita kirjoittaja kirjoitti henkensä pitimiksi. Kirja sijoittuu 1920-luvun New Orleansiin, jossa on juuri ”keksitty” jazz ja kaupungissa sekoittuvat amerikkalainen, ranskalainen ja kuubalainen kulttuuri. Iloinen jazz soi, mutta myös rotusorto kukoistaa. Maaliskuun lukupiiri kokoontuu keskiviikkona 1.3. klo 13.00 – 14.30 kirjaston monitoimitilassa.

Kuukauden kirjan äänestys oli niin tasaväkinen, että samalla päätettiin myös huhtikuun kirja niin että heilahti! Huhtikuussa on vuorossa Terhi Rannelan kirjoittama Frau. Siitä lisää myöhemmin.

Helmikuun kirjana oli Hannu Raittilan Ei minulta mitään puutu. Pääsääntöisesti mielipiteet kirjasta olivat myönteisiä, mutta ei kuitenkaan ihan kokonaan. Kirjan alku todettiin hankalaksi, mutta jos jaksoi lukea pari ensimmäistä lukua,  niin tarina alkoi aueta lukijalleen. Henkilögalleria koettiin osittain sekavaksi, mutta muuten kirjaa tituleerattiin humoristiseksi – etenkin  jos pitää ironiasta. Tämä kirja on muuten valittu yhdeksi Ylen kirjojen / Suomi 101 kirjaa – kirjaksi.

http://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi/101-kirjaa

Muistathan, että Enni Mustonen (omalta nimeltään Kirsti Manninen) tulee Hakunilan kirjastoon kirjailijavieraaksi la 4.3. klo 13 – 14! Tulethan kuulolle!

Talvisin terveisin,

Laura Aaltonen psta Paula

Lisätietoja:

Paula Puustinen

puh. 09 8393 0805

paula.puustinen(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin lukupiirien tapaamiset | Jätä kommentti

Lukupiiri Lumon kirjastossa 14.2.2017

14.2.2017 Pekkanen, Toivo : Inkerin romaani (WSOY, 2002)

Ennen julkaisematon romaani Inkerin kansan raskaista vaiheista Pekkasen jatkosodan aikana kirjoittama romaani kuvaa inkeriläisten dramaattisia vaiheita Venäjän vallankumouksen vuosina, jolloin punaiset ja valkoiset joukot vuorotellen valtasivat maata. Romaanissa kuvataan myös 1920-luvun loppua, maan kollektivisointia ja uskonnollisia vainoja. Tarinan pääosassa on talonpoikaisperheen poika Juhana Korpolainen, jonka isän bolshevikit ovat surmanneet. Juhanan veli Martti on taistellut valkoisten joukoissa, ja punaisten puolella taistellutta Juhanaa aletaan epäillä tämän piilottamisesta. Juhanan vaiheita seuratessaan Pekkanen onnistuu väkevällä tavalla eläytymään pienen ihmisen osaan historian myllerryksessä, tulevaisuudettomassa maailmassa. ”Inkerin romaani on käärö lattialankun alta, se on Inkerin historiaa, Suomen historiaa, Pekkanen vastaa historian aitiosta kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilta”.

Lukupiiriläiset olivat tyytyväisiä siitä, että inkeriläiset ja heidän elämänsä oli valikoitunut kirjan aiheeksi, koska heitä harvemmin käsitellään kotimaisessa kirjallisuudessa. Erikoisena seikkana huomioitiin se, että Pekkanen on totuttu näkemään työläiskirjailijana, mutta tässä kirjassa hän ottaa vahvasti kanta talonpoikien puolesta työläisiä väheksyen. Inkerin romaani herätti vertailua Eevertti Pärnäsen vuonna 1923 ilmestyneeseen Antti Kivekäs -romaaniin sekä Jari Tervon tuoreeseen Matriarkkaan. Useimmat lukupiiriläiset pitivät kirjan kielestä – se on kaunista ja nautinnollista lukea, vaikkakin vanhanaikaista. Osa keskustelijoista pohti sitä, paljonko kirjan vuonna 2002 julkaissut Matti Mäkelä mahtaa olla vaikuttanut julkaistuun tekstiin.

Kertomusta pidettiin rankkana ja ihmiskohtalot koskettivat vahvasti senkin takia, että inkeriläiset olivat suomalainen kansa, joka eli elämäänsä toisessa maassa. Jonkin verran pohdittiin sitä, kuinka suomalaiset ovat aikoinaan asuttaneet Inkerin. Neuvostoajan Inkeristä enemmän tietävä lukupiirin jäsen osasi kertoa, että kirjan kertomus vastaa hyvin todellisuutta. Yhdessä tultiin siihen tulokseen, että Pekkanen on kuvannut kirjassaan niin hyvin neuvostosysteemin sekä sen ajan olot ja ihmiskohtalot, että hänen on täytynyt tutustua kyseiset olot kokeneisiin ihmisiin.

Tiedettiin kertoa, että inkeriläisille oma kyläyhteisö oli juuri niin tärkeä kuin kirja kuvaa ja muiden kuin oman kylän asukkaiden kanssa ei oltu juurikaan tekemisissä. Perinteet olivat vahvasti läsnä ihmisten elämässä selvästi eräänlaista turvaa tuovana elementtinä. Myös uskonto oli tärkeässä roolissa jokapäiväisessä elämässä, vaikka se aiheutti ristiriitoja uuden neuvostohallinnon arvojen kanssa. Keskustelua lukupiiriläisissä herätti se, millaista elämä mahtoi neuvostovallan aikana olla, kun läheisiinsä saati naapuriinsa ei voinut luottaa.

Kirjan päähenkilö Juhana mietitytti henkilönä osaa lukupiiriläisistä. Hänen nähtiin olevan pakolainen omassa elämässään: paluu kotiin oli raskas ja hän oli etääntynyt vanhasta kotipiiristä. Juhana kärsi ristiriidasta, joka syntyi puna-armeijan aivopesun ja kotiolojen välille.  Koettiin, että Juhanan kohtalo nivoutui yhteen Inkerin kohtalon kanssa.

Useampi keskustelija toi ilmi kirjan ajankohtaisuuden nykyaikana ja ihmisten jakautumisen meihin ja muihin. Epäluuloisuutta muiden ihmisten toimia kohtaan esiintyy nykyäänkin runsaasti. Kertomuksen neuvostovallan aikaa verrattiin myös Amerikan tilanteeseen siinä mielessä, että Trump vetoaa juuri köyhään, kouluttamattomaan kansanosaan, joka kaipaa muutosta.

Kaiken kaikkiaan kirjasta pidettiin ja sen nähtiin olevan Pekkasen tuotannossa eräänlainen poikkeus. Vaikka henkilöhahmojen kuvaus jäi pintapuoliseksi, kirjan ihmiskohtalot koskettivat lukupiiriläisiä. Kirjan ja yhteisen keskustelun myötä inkeriläisten kohtaloista selvisi paljon uusia asioita.

Heidi Kuutti
heidi.kuutti(at)vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Kaunokirjallisuus, Kirjallisuus, lukupiiri, Lumo, Lumon kirjasto, Lumon lukupiiri, Vantaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Murharyhmän vuosi alkoi 11.1.2017 virolaisen jännärin merkeissä

Täällä taas! Laura on tullut takaisin vuorotteluvapaan jälkeen ja vuosi Murharyhmän kanssa on taas alkanut. Hauskaa!

Vuodenvaihteen kirjaksi oli valikoitunut Rein Raudin ”Täydellisen lauseen kuolema”. Täytyy todeta, että tällä kertaa tuli pyyhkeitä ja märkiä rättejä oikein olan takaa. Ryhmä oli harvinaisen yksimielinen kirjan sisällöstä! Todettiin, että kirjassa oli hienoa ajankuvaa 1980-luvun Virosta, mutta juoni ei vedonnut ryhmäläisiimme lainkaan. Mietimme onko kirjailijan Japani-tausta (hän on mm. japanologian professori) vaikuttanut tekstiin vai olisiko meidän pitänyt osata lukea enemmän rivien välistä? Aukeavatko kirjan tapahtumat paremmin niille virolaisille, jotka ovat kyseisen ajan itse eläneet? Joka tapauksessa kirjan juoni sekä henkilöt jäivät epäselviksi ja kirja koettiin sekavaksi. Positiivista kuitenkin oli, että kirja herätti vilkasta keskustelua ja kommentointia.

 

 

Tarmokkaaksi vuoden aluksi valitsimme jo seuraavat kaksi lukukirjaamme. Helmikuussa keskustelemme Tapani Baggen Pikku enkelistä ja maaliskuussa Elina Pullin Tukkasurmasta. Löydät molemmat kirjat Hakunilan kirjaston varaushyllystä Murharyhmän kohdalta.

Tapa(a)mme taas ke 8.2. klo 17.30 – 19.00 Hakunilan kirjaston monitoimitilassa. Tervetuloa mukaan sekä uudet että vanhat dekkaristit.

Lisätiedot:

Laura Aaltonen
09 83930805
laura.aaltonen@vantaa.fi

| Tallennettu kategorioihin Hakunila, Kirjallisuus, kirjavinkit, lukupiiri, lukupiirien tapaamiset, Vantaa | Avainsanoina , , , , , , , | Jätä kommentti